6B07204 - Тағамдық химия және технология

 

Білім беру бағдарламасының атауы                                 6B07204 - Тағамдық химия және технология
Білім беру саласы
6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Направление подготовки 6B072 Өндіріс және өңдеу салалары
Білім беру бағдарламаларының тобы
B068 Тамақ өндірісі
ҰБТ-дағы пәндер
Химия, Биология
Оқыту тілі
орыс, қазақ, ағылшын
Кредиттер көлемі
240
Академиялық дәреже
Бакалавр
Оқу мерзімі
4 жыл

Осы білім беру бағдарламасы бойынша оқығаннан кейін сіз тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін бақылау және сүйемелдеу, өнімдер мен шикізаттың химиялық құрамын талдау, жартылай фабрикаттар мен дайын тамақ өнімдерін өңдеудің, консервілеудің, сақтаудың және ораудың заманауи тәсілдерін әзірлеу құзыретіне ие маман боласыз.

Сіз:

  • заманауи тамақ химиясы мен технологиясының принциптеріне сәйкес тамақ өнімдерін алу;
  • бастапқы шикізаттың, дайын өнімнің сапасы ұлттық және халықаралық сапа және қауіпсіздік стандарттарына сәйкестігін химиялық және физика-химиялық әдістермен талдау;
  • заманауи стандарттарды, сапа жүйесін, құқықтық актілерді, өнеркәсіптік экономика мен экологияны, эргономиканы білу негізінде есептер, сызбалар, технологиялық құжаттама жасау;
  • нәтижелерді өңдеу, технологиялық сызбаларды жасау, компьютерлік технологияларды пайдалана отырып реакторларды, аппаратураларды және тамақ кәсіпорындарын жобалау үшін есептеулер жүргізу;
  • өнімді дайындаудың барлық кезеңдеріндегі технологиялық процестерді, рецептуралардың, шикізат шығыны нормаларының, қосалқы және буып-түю материалдарының, дайын өнім шығымдылығының сақталуын бақылау;
  • инновациялық жобаларды, тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттарды алудың, өңдеудің, сақтаудың, консервілеудің және буып-түюдің, оның ішінде кәсіпкерлік қызмет үшін жаңа технологияларын әзірлеуді үйренесіз.

Сіздің мүмкін мамандықтарыңыз: тамақ өнеркәсібінің химигі, тамақ өнеркәсібінің технологы, тамақ өнімдерін өндіру технологы, кондитерлік өндіріс технологы, инженер-химик, инженер-химик –технолог, техник-зертханашы.

Ұқсас дағдылары бар мамандардың бос жұмыс орындарының мысалдары (headhunter.kz, ақпан 2023)

Бос жұмыс орындары

Жалақы

Ұйым

Біліктілік міндеттері мен талаптары

Инженер-технолог

450 000 KZT бастап салық шегеріміне дейін

Бахус АҚ

Міндеттері:

  • технологиялық процестердің, рецептуралардың, нұсқаулықтардың, регламенттердің сақталуын бақылау
  • шарап материалдарын өндіруде дайындық жұмыстарын жүргізу
  • өндірістің негізгі көрсеткіштерін жоспарлау
  • еңбек ұжымының жұмысын ұйымдастыру
  • есепке алу-есеп беру құжаттамасын жүргізу.

Талаптар:

  • Жоғары техникалық білім:
  • Кәсіпорын мен салада мамандығы бойынша кемінде 5 жыл жұмыс өтілі
  • СанЕмН, ХАССП талаптарын, тамақ өнімдерінің, шикізат пен материалдардың қауіпсіздігі саласындағы нормативтік құжаттарды білу
  • Шикізатты, технологиялық процесті, жабдықты және өнімді қабылдау кезінде бақылау жүргізуді білу
  • Шығарылатын өнімнің сапасын жақсартуға және оны бақылауды қамтамасыз етуге бағытталған прогрессивті технологиялар мен оларды қолдану әдістерін білу
  • Микробиологиялық талдаудың инновациялық әдістерін, оларды қолданудың аспаптық әдістерін қолдана білу.

Химик-технолог

200 000 KZT бастап

 
BravoSauda ЖШС

Міндеттері:

  • клиенттерге техникалық қолдау көрсету.
  • рецептуралар мен жаңа өнімдерді әзірлеу (сусындар және т.б.).
  • техникалық құжаттаманы дайындау, декларациялау.

Талаптар:

  • Жасы: маңызды емес.
  • Жынысы: маңызды емес.
  • Білімі: тамақ / химия өнеркәсібінде жоғары білім.
  • Тілдерді білу: ағылшын тілі, ең төменгі деңгей Intermediate.

Тамақ өнеркәсібінің технологы

160 000 – 170 000 KZT

КазБАД ЖШС
   

Міндеттері:

  • өндіріс технологиясын оңтайландыру.
  • жабдықтың дұрыс жұмыс істеуін бақылау.
  • проблемалық өндірістік жағдайларды талдау. Жаңа өнімді өндірудің рецептурасы мен технологиясын әзірлеу.

Талаптар:

  • Жоғары технологиялық білім.
  • Жұмыс тәжірибесі.
  • ISO 9001, ISO 22000 (HACCP) сапа менеджменті жүйесінің білімі мен тәжірибесі міндетті!

Даму технологы, RD

150 000 KZT бастап

 

Green line Kazakhstan ЖШС

 

Міндеттері:

  • жүргізілген эксперименттер бойынша есептер жазу.
  • тамақ өнімдерін өндіру технологиялары туралы ақпаратты іздеу және өңдеу.
  • рұқсат беру құжаттамасын алу үшін құжаттар жиынтығын дайындау.

Талаптар:

  • Білім-тамақ өнімдерін өндіру саласындағы технолог (сүт, ет, кондитерлік немесе нан-тоқаш өндірісі, сусындар).
Тамақ өндірісінің технологы 300 000 – 500 000 KZT Караганда-Осетр ЖШС

Міндеттері:

  • шығарылатын өнімді өндіру режимдерін бақылау.
  • өнім сапасының МЕМСТ және ТЖ талаптарына сәйкестігін бақылау.
  • өнімді өндіру кезінде рецептуралардың сақталуын күнделікті бақылау.

Талаптар:

  • тамақ өндірісінде (балық, ет өндірісі) технолог ретінде жұмыс тәжірибесі.
  • сенімді пайдаланушы деңгейіндегі компьютерлік сауаттылық.
  • бақылаушы органдармен өзара іс-қимыл тәжірибесі.
Тамақ өндірісінің технологы 230 000 KZT бастап салық шегеріміне дейін ТД Аманат ЖШС

Міндеттері:

 
  • кіріс шикізаты мен дайын өнімнің сапасын бақылау;
  • өндірістің дұрыс технологиясының сақталуын қадағалау;
  • өндірістік жоспарлар құру және олардың орындалуын қадағалау;
  • өнімдерді сақтау үшін белгіленген өндірістік жағдайларды бақылау;
  • қаптаманың дұрыс дизайнын және тауардың дұрыс таңбалануын қадағалау;
  • технологиялық процестерді жақсарту;
  • өндірістік жабдықтың дұрыс жұмыс істеп тұрғанын бақылау;
  • проблемалық мәселелерді талдау және шешу;
  • жаңа рецепттер мен технологияларды әзірлеу;
  • өнімдерге технологиялық құжаттама жасау;
  • ақаулы өнімдердің ықтимал себептерін іздеу және оларды түзету;
  • шикізаттың қажетті көлемін есептеңіз;
  • дайын өнімді өндіруге кететін уақытты ескеру;
  • қажетті шикізат пен жабдыққа тапсырыс беру;
  • өнімдерді міндетті сертификаттау үшін құжаттарды дайындау;
  • тамақ өндірісінде міндетті санитарлық нормалардың орындалуын тексеру.
 

Талаптар:

  • жұмыс өтілі
  • білім
Наубайхана өндірісінің технологы 500 000 KZT бастап Сынар Групп ЖШС

Міндеттері:

  • өндірісті ұйымдастыру жоспарларын әзірлеу.
  • шығарылатын өнімнің өзіндік құнын бақылау.
  • қызметкерлердің жұмысын бақылау.
  • өндіріс шығындарын барынша азайту бойынша жоспарлар әзірлеу.

Талаптар:

  • Тамақ технологы мамандығы бойынша білім.
  • Наубайханалық немесе кондитерлік өндірісте кемінде бір жыл жұмыс тәжірибесі.
  • Технологиялық карталарды жасауды білу.
Техник-зертханашы Көрсетілмеген Масло-Дел ЖШС

Міндеттері:

  • неғұрлым білікті маманның басшылығымен стандарттар мен техникалық шарттардың талаптарына сәйкес материалдардың химиялық құрамы мен негізгі қасиеттерін анықтау бойынша талдаулар мен сынақтарды орындайды.
  • талдаулар мен сынақтар жүргізу үшін технологиялық сынамалар мен үлгілерді қабылдайды.
  • талдаулар мен сынақтардың нәтижелерін ресімдейді, олардың есебін жүргізеді, зертхана орындайтын жұмыстар бойынша техникалық құжаттама жасайды.
  • кәсіпорынның тиісті бөлімшелерін талдау және сынау нәтижелері туралы уақтылы хабардар етеді.

Талаптар:

  • жоғары немесе орта арнайы білім (химик, биотехнолог, технолог).
  • тамақ өнеркәсібіндегі жұмыс тәжірибесі құпталады.
  • командада жұмыс істей білу.