ТДМ ШЕҢБЕРІНДЕГІ ІС – ШАРА – «ТДМ 3 – «САЛАУАТТЫ ӨМІР САЛТЫН ҰСТАНУ ЖӘНЕ БАРЛЫҚ ЖАСТАҒЫ АДАМДАРДЫҢ ӘЛ-АУҚАТЫН АРТТЫРУ» ПРОБЛЕМАЛАРЫН ШЕШУДЕГІ ЭНЗИМОЛОГИЯНЫҢ МҮМКІНДІКТЕРІ» АТТЫ ЖОБАЛЫҚ ЛЕКЦИЯ.

12.12.2023

Көрулер: 273

2023 жылғы 12 желтоқсанда сағат 13.00-де БАЗ-2 ГУК – 6-да х.ғ.д., профессор Шоинбекова С.А. «Энзимология» пәнін оқу траекториясында «06В05103 – Биотехнология» мамандығының 3 курс студенттерімен ТДМ 3 – «Салауатты өмір салтын ұстану және барлық жастағы адамдардың әл-ауқатын арттыру» шеңберінде «ТДМ проблемаларын шешудегі энзимологияның мүмкіндіктері» атты жобалық лекция өткізді. 

Х.ғ.д., профессор Шоинбекова С. А. баяндама жасап, осы бағдарламаның пайда болу тарихын айтып, «Тұрақты даму мақсаттары» бағдарламасымен таныстырып, мәнін түсіндірді.

Әрі қарай студенттердің баяндамалары тыңдалды:

  1. «Тағам өнеркәсібіндегі Энзимологияның жаңа мүмкіндіктері».
  2. «Энзимодиагностика мен энзимотерапияның заманауи дамуы».
  3. «SDG 3 шешіміндегі биотехнологияның, яғни гендік инженерияда ферменттерді қолдану».

Студенттер Халық денсаулығы, нутрициология, аштық, қазіргі заманғы зиян әдеттердің сферасының кеңейуі, адам денсаулығына дұрыс тамақтанудың маңыздылығы туралы мәселелерін үлкен қызығушылықпен талдап, талқылады, осы мәселелердің шешімін табу, теңдестірілген тамақ өнімдерін жасау, ГМО қолдану, аштықты жою жолдары, әртүрлі жастағы адамдарды салауатты өмір салтына, спортқа тарту мәселелері талқыланды, Биотехнология мен энзимологияның Халық денсаулығы мәселелерін іне қосқан үлесі туралы айтылды.

Орнықты дамудың бұл мақсаты жеткілікті үлкен күш пен шығындарды талап ететіні атап өтілді (тамақ өнімдерін құруға және планетадағы әрбір адамды толыққанды тамақпен қамтамасыз етуге, адамдардың денсаулығын қорғауға (әртүрлі эпидеттерді диагностикалау және емдеу мәселелерін шешу, халықты заманауи сапалы және тиімді вакциналар мен дәрі-дәрмектермен, медициналық мекемелермен және спорт кешендерімен және т. б. қамтамасыз ету).. Бірақ бұл бағдарлама сәтті болады және шешіледі, егер әр адам кішкентайдан бастаса – өзі: салауатты өмір салтын ұстанады, өзінің және оған жақын адамдардың денсаулығын бақылайды, өмірдің әлеуметтік деңгейін көтеруге тырысады.

Сонымен қатар, студенттер суға, қоршаған ортаға, тамақ өнімдеріне ұқыпты және ұтымды қарау, тамақ қалдықтарын дұрыс кәдеге жарату қажеттігін атап өтті. Студенттер бұл іс-шараны өткізуге өте жауапкершілікпен қарады: баяндамалар мен презентациялар сауатты дайындалды, әдебиеттермен белсенді жұмыс жасады, плакаттар жасады, бұл олардың кәсіби деңгейінің жақсы көрсеткіші, жеке қасиеттері мен патриотизмін көрсетті.